El pernil ibèric és un embotit que procedeix de porcs de raça del mateix nom. Hi ha diferents tipus de pernil ibèric, i van en funció de l’alimentació de l’animal i el lloc on s’ha criat. El pernil ibèric pot presentar les següent varietats:

  • De gla (bellota): porcs que durant la seva etapa d’engreix s’han alimentat exclusivament de gla, herba i altres elements que hagin pogut trobar a la devesa. Aquests porcs no han menjat pinsos. A més, l’escontrarse lliure per desplaçar això provoca que el greix s’infiltri en el múscul i aporti al pernil el sabor i suculència que el caracteritza.
  • De cebo  de camp: animals que s’han alimentat exclusivament o no amb pinsos, i que poden estar períodes de temps en llocs exteriors. El seu pes final el adquireixen normalment menjant pinso.
  • De cebo: porcs alimentats exclusivament amb pinsos i que es crien en llocs interiors.

El tipus de raça del pernil ibèric pot ser:

  • 100% ibèric: pernil d’animals amb total raça ibèrica i de progenitors igualment amb 100% de raça ibèrica.
  • Ibèric: pernil de porcs amb un percentatge de raça ibèrica mínim del 50%, tant el porc sacrificat com els seus progenitors.

 

La nova normativa per informar el consumidor final fa que sigui obligatori declarar el percentatge de raça ibèrica del producte, i utilitzar un codi identificatiu de colors per a major claredat:

  • Etiqueta color Negre: pernil de gla 100% ibèric.
  • Etiqueta color Vermell: pernil de gla ibèric.
  • Etiqueta color Verd: pernil cebo de camp ibèric.
  • Etiqueta color Blanc: pernil cebo ibèric.

 

El pernil ibèric conté una gran quantitat de vitamines i minerals saludables per al nostre organisme: ferro, zinc, fòsfor, calci, magnesi, vitamina B1, B2, B3 i B6 i altres vitamines del grup D.

A més, el pernil ibèric de gla és un aliment baix en calories i amb un gran ric aportació de vitamines, a més de contenir un 50% més de proteïnes que la carn fresca. El pernil ibèric té propietats pareceidas a les de l’oli d’oliva ja que gairebé la meitat dels seus greixos són insaturats, el que vol dir que són saludables i ens aporten energia i creen noves estructures cel·lulars, a més de donar molt més gust i olor als aliments.

D’altra banda, no hem d’oblidar que el pernil ibèric es cura de manera natural, i no necessita cap colorant, conservant o producte químic nociu per a la salut, per la qual cosa és molt disgestivo i molt sa.